Gepubliceerd op: donderdag 19 juli 2018 - 09.00 uur

Persbericht Circular Economy Challenge – Rabobank Gelderse Vallei

Circular Economy Challenge

De FoodValley regio biedt volop kansen voor ondernemers die de stap willen zetten naar circulair ondernemen. Zo blijkt uit de scan die de Rabobanken Gelderse Vallei en Vallei en Rijn hebben laten uitvoeren om de circulaire kansen in de regio in beeld te brengen. Het rapport werd op 31 mei gepresenteerd tijdens een inspiratiebijeenkomst bij Interface in Scherpenzeel. Interface zelf is een wereldwijde speler op het gebied van circulair ondernemen. Ondernemers en belanghebbenden uit de regio kwamen bij elkaar voor deze bijzondere aftrap van de Circular Economy Challenge.

Kansen voor ondernemers

Het onderzoeksrapport laat zien welke kansen er voor ondernemers zijn op het gebied van circulaire economie binnen de sectoren food & agri, industrie, transport & logistiek, bouw en ICT. Naast deze sectorspecifieke kansen zijn ook systeemkansen geïdentificeerd die in en tussen meerdere sectoren relevant zijn. Voorbeelden zijn o.a. het verwaarden van reststromen, stimuleren van industriële symbiose, samenwerken in de keten om transport te optimaliseren, hergebruiken van bouwmaterialen, verbinden van vraag en aanbod door ICT en circulair inkopen van diensten en producten. Naast de vele duurzaamheidsinitiatieven die er al zijn in de regio, is er ook veel potentie. Bovendien willen zowel de overheid als ondernemers sneller ontwikkelen richting circulaire economie. Met het rapport en de Challenge willen de Rabobanken uit de regio ondernemers stimuleren om zelf met de kansen aan de slag te gaan.

Circulair businessplan

De Challenge helpt enthousiaste ondernemers bij hun circulaire ambities. Een selectie van zo’n twintig bedrijven gaat de uitdaging aan om een circulair businessplan op te zetten. Een bedrijfsscan maakt inzichtelijk wat de circulaire kansen van de deelnemers zijn. De volgende stap bestaat uit workshops waarin lokale ondernemers concreet naar hun circulaire businessplan kijken: hoe kunnen zij meer circulair gaan ondernemen, wat levert dat op en waar liggen kansen?

Onderzoeksrapport

De Circular Economy Challenge is een initiatief van de Rabobank in samenwerking met KPMG en MVO Nederland. U kunt het onderzoeksrapport van de FoodValley regio via onderstaande link raadplegen. Heeft u interesse om deel te nemen aan de Challenge? Neem dan contact op met uw accountmanager en meld u aan.

Leden van de Bedrijvenkring Rhenen: