Gepubliceerd op: maandag 7 november 2016 - 08.25 uur

Raadsleden Regio FoodValley on tour in Rhenen

Ondernemen doe je samen’ onder die noemer hebben we als Bedrijvenkring Rhenen in november 2014 een congres georganiseerd voor onze leden, maar ook gemeenteraadsleden en politieke partijen.

Op het ‘menu’ stond destijds: ‘FoodValley, van voorgerecht tot dessert’. Tijdens de avond zijn we met o.a. een ‘passievol hoofdgerecht’ van Arnoud Leerling geïnformeerd over FoodValley. De ‘ins’ en ‘outs’ de kansen en mogelijkheden voor ons bedrijfsleven vooral ook de non-food sectoren. Aan het einde van de avond stelde Nico Drost de vraag cq. uitdaging de intentie uit te spreken in 2015 samen de FoodValley regiotour te willen organiseren. Het is 2016 geworden simpel omdat er in 2015 een ander programma stond.

In een goede samenwerking met de gemeente hebben we een interessant programma weten samen te stellen. In dit programma kwam zowel ‘Food’ – Industrie – als de pareltjes van Rhenen voorbij.

Zo’n 75 gemeenteraadsleden en bestuurders uit de acht Regio FoodValley gemeenten kwamen vrijdag 28 oktober samen in Rhenen. Tijdens hun jaarlijkse Regiotour waren ze op pad om meer te weten te komen over ‘Food & Industrie’. Nadat de raadsleden in Ouwehands dierenpark welkom werden geheten, nam de bedrijvenkring Rhenen de raadsleden mee op pad naar de bedrijven Pull, Meester Affineurs en De Werkbij.

Ouwehands dierenpark en de panda’s

Oktober 2015 werd bekend dat de reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya naar Ouwehands dierenpark in Rhenen komen. In het voorjaar van 2017 zullen de panda’s daadwerkelijk in Rhenen aankomen. Een gebeurtenis die niet alleen voor Ouwehand heel bijzonder is maar ook voor de Regio FoodValley en de rest van Nederland. Tijdens de regiotour vertelde Dirk-Jan van der Kolk van het dierenpark hoe straks horeca een plek zal krijgen in het nieuwe onderkomen van de panda’s, Pandasia.

Pull, toonaangevend in tuinbouw en de industriële sector

Pull Rhenen B.V. is in de afgelopen 60 jaar uitgegroeid tot een toonaangevende onderneming in half en eindproducten voor onder andere de tuinbouwmarkt. Raadsleden werden rondgeleid door René van der Mark en Sander Smits en zagen hoe de jarenlange ervaring en uitgebreide kennis krachtige producten oplevert. Pull richt zich specifiek op het ontwikkelen van producten die geheel zijn afgestemd op het gebruik in de tuinbouwteelt in Nederland en omringende Europese landen. Het bedrijf staat daarmee aan de basis van de groei van planten.

Meester Affineurs en hun ambachtelijke kazen

Meester Affineurs is een jong bedrijf dat zich heeft toegelegd op het, op eigen receptuur, ambachtelijk maken van kaas. Bijzonder aan dit bedrijf is dat de kaas wordt bereid uit raszuivere rauwe melk van voornamelijk “vergeten rassen vee” die uit het Nederlandse landschap zijn verdwenen. Naast het behoud van deze rassen speelt ook biodiversiteit een belangrijke rol. Hierbij werkt Meester Affineurs nauw samen met veehouders binnen de Gelderse Vallei, hoorden de raadsleden van de betrokken initiatiefnemer Hans Boot. Er worden kazen gemaakt die uniek zijn op de Nederlandse markt. Het bedrijf heeft hiervoor het certificaat Erkende Streekproducten ontvangen.

De Werkbij, imkerij met passie

Imkerij De Werkbij is al tientallen jaren een vraagbaak voor andere imkers, onderzoekers en de agrarische sector. Zonder bijen hebben we geen of slecht voedsel en dus geen toekomst. Een bevlogen Leo Gensen vertelde de raadsleden dat de honingbij door de imkerij behouden blijft. De filosofie van de imkerij is dat mensen en bijen bij elkaar horen. De raadsleden kregen een zakje bloemzaden mee om bloemen te laten groeien waar de bijen op afkomen. Zo werken mens en dier samen aan een mooie toekomst.

Regio FoodValley

De raadsleden konden terugkijken op een intensieve en vooral inspirerende dag in de regio. Regio FoodValley is een samenwerkingsverband van acht gemeenten met samen 345.000 inwoners. De regio heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een sterk nationaal en internationaal samenwerkingsverband waarin ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en de overheid eensgezind optrekken. De ambitie is om met elkaar een economische topregio tot stand te brengen.

Bekijk de foto’s van de Regiotour 2016.

Bekijk voor meer informatie: ouwehand.nl, pullrhenen.nlmeester-affineurs.nldewerkbij.nl en regiofoodvalley.nl

Leden van de Bedrijvenkring Rhenen: